Aandacht voor basiskwaliteit van de natuur in de Ooijpolder

Op vrijdagochtend 27 oktober gaan onderzoekers, samen met boeren en andere belangstellenden, bij Persingen het veld in om te kijken welke natuurwaarden daar te vinden zijn.

Er is al veel bekend over de natuur in natuurgebieden, maar hoe het gaat met de ‘gewone natuur’ in stad en dorp, in het boerenland en op industrieterreinen is veel minder bekend. Overal is natuur en komen planten en dieren voor. Het gaat meestal om soorten die niet zeldzaam zijn. Maar ook die soorten kunnen in aantallen afnemen of verdwijnen en dan gaat de kwaliteit van de natuur ook achteruit. Daarom is het concept ‘Basiskwaliteit Natuur’ ontwikkeld. Het doel is om zoveel mogelijk plekken geschikt te maken voor biodiversiteit, zodat algemeen voorkomende soorten ook algemeen kunnen blijven.

Onderzoekers nemen boeren en andere belangstellenden mee het veld in om samen de kwaliteit van de natuur te beoordelen. De excursie start op de boerderij Buitengast van de familie Kroes in Persingen. Na een korte inleiding gaat het gezelschap naar buiten. Daar wordt een workshop gegeven over het beoordelen van het landschap om te zien of de natuur van basiskwaliteit is. Het gaat daarbij om de diversiteit aan landschapselementen. Er wordt ook gezocht naar soorten planten en dieren, in zoverre die in de herfst nog te zien zijn. Op een formulier kan men de waardevolle elementen noteren. De onderzoekers hebben al veel gegevens verzameld over het gebied. In het veld vertellen ze welke algemene soorten zijn toe- of afgenomen en welke mogelijke oorzaken daaraan ten grondslag kunnen liggen.

Iedereen kan meedoen. Deelnemers krijgen een prachtige soortenwaaier waarmee algemene soorten worden herkend. Aanmelden op Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Vrijdag 27 oktober, Start en terugkomst bij Buitengast, Persingensestraat 13, 6575 JA Persingen. (auto’s graag op parkeerplaats tegenover kerkje Persingen, is op 100m).
09.30 uur   Inloop met koffie/thee,
09.45 uur   Inleiding,
10.30 uur   Wandeling en landschapsbeoordeling,
12.30 uur   Lunch en gesprek over handelingsperspectief.

De excursie wordt georganiseerd door de soortenNL organisaties  (RAVON, Vlinderstichting , FLORON, Zoogdiervereniging, EIS kenniscentrum insecten, NMV en BLWG) samen met Sovon en Vogelbescherming en in samenwerking met de gemeente Berg en Dal.

 

Foto: Een excursiegroep wandelt door een kruidenrijk grasland in de Ooijpolder (Foto: Arno van der Kruis)

       

Dit is een bericht van Via Natura - Campagne Natuurlijk Berg en Dal

Foto introtekst: Boerenlandpad in de Ooijpolder (foto: Arno van der Kruis)

 

 

 

Nieuwsbrief Biodiversiteit