Wandelen op boerenlandpaden

Heerlijk struinen door weilanden en over akkers. Af en toe een kijkje op het boerenerf. Wandelen over boerenlandpaden is een bijzondere belevenis!

Sinds 2009 zijn er in de Ooijpolder en Groesbeek kilometers boerenlandpaden te vinden. Ze leiden de wandelaar langs landschapselementen die grondeigenaren zelf beheren. De paden zijn te herkennen aan het bord 'Boerenlandpad'. Paden zijn vrij toegankelijk voor honden mits aangelijnd.
In de app van Abellife zijn vier routes te vinden: De Horst, M(O)oijpolder, Beek - Beken, bronnen en Ooij.

Route M(O)oijpolder

Vanaf de Waalkade in Nijmegen kom je via een unieke brug in de uiterwaarden van de Waal. Tussen Konikpaarden en Gallowayrunderen struinen naar de dijk en de weg vervolgen over boerenlandpaden naar het voetgangersveer. De Springplank brengt u naar het bronnenbos in Ubbergen en vervolg het pad over de stuwwal terug naar Nijmegen. Dit is een van de groene routes die gemeente Nijmegen promoot in het kader van European Green Capital.

Feestelijke opening van het vernieuwde Juffertjespad

Op 18 juni is met 100 kinderen, met ouders, de buurt en ecologen uit De Horst het Juffertjespad langs de Leigraaf geopend. De Leigraaf is een kraakheldere beek met wisselende waterstanden en bijzondere planten en dieren. De bestaande brug heeft een facelift ondergaan en biedt nu weer een veilige oversteek voor jong en oud. Wat verderop is nog een tweede brug gemaakt, zodat ook de kleuters binnen schooltijd de natuur langs de Leigraaf kunnen ontdekken. Aan de robuuste picknicktafel kunnen kinderen onderzoekjes doen; de stoere tafel biedt tevens een mooie rust- en ontmoetingsplek voor de inwoners en voorbijgangers. Een uniek bord, dichtbij het ‘ groene klaslokaal’ laat zien wat je er aan natuur kunt ontdekken.

Het Juffertjespad is een initiatief van basisschool Op De Horst en de Stichting Samen op De Horst. Oranjefonds, gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland hebben samen gezorgd voor de financiering van het natuurbeleefpad. Via Natura heeft de coördinatie van het project op zich genomen.