Natuurarrangementen

De natuur biedt alles wat een mens nodig heeft. Een paar dagen erop uit trekken geeft je alle kansen om daarvan te profiteren. Dat kan via de route Walk of Wisdom of door zelf je routes te kiezen in het gevarieerde landschap van gemeente Berg en Dal. De polder, de stuwwal, de uitgebreide bossen en het toegankelijke cultuurlandschap bieden variatie genoeg. Voor overnachtingen naar eigen keuze zie: www.groesbeektoerisme.nl en vanaf juni 2018: www.wandeleninbergendal.nl

Bevers spotten

De bevers trekken weer door de Ooijpolder. Ze zijn jaren geleden uitgezet in de Millingerwaard en hebben zelf hun weg gevonden tot aan het bronnenbos in Ubbergen. Ze laten hun sporen na via omgeknaagde bomen en de takkenburchten. Staatsbosbeheer Gelderse Poort biedt safaritochten om de bevers in hun leefgebied te ontdekken.

Bos en cultuurhistorie

De bossen van Groesbeek, bijvoorbeeld bij de Heilig Landstichting en de Jansberg zijn rijk aan relicten uit voorgaande tijden. Grafheuvels, graften, leemkuilen, restanten van houtwallen en oud heggenvlechtwerk zijn veel voorkomende elementen. Er zijn onder de naam: cultuurhistorische routes in Nederland al verschillende boekjes verschenen die u het vele moois zelf laten ontdekken. 

Berg en Dal, Groesbeek, Sint-Jansberg en Het Klever Reichswald. 
De 12 routes in 'Geopaden op de stuwwal' is ook een aanrader

Vlinder

Kom meer te weten over insecten, hoe ze leven en waarom ze zo belangrijk zijn​!

Meer te weten komen over insecten, hoe ze leven en wat ze doen en waarom ze belangrijk zijn? Voor de Landschapsparade heeft Via Natura een lesprogramma over insecten ontwikkeld voor de basisscholen uit Millingen, Beek en Kekerdom (9 klassen doen mee). Tot slot maken de leerlingen een unieke tekening en met de hele groep een collage van alle tekeningen op een tentoonstellingspaneel. Het paneel komt te hangen op de Landschapsparade in Kekerdom op 9 september, op het festivalterrein. Kinderen kunnen op die dag gratis de natuur in met mensen die heel veel weten over insecten!

Zie ook https://www.vianatura-insecten.nl/