Natuurarrangementen

De natuur biedt alles wat een mens nodig heeft. Een paar dagen erop uit trekken geeft je alle kansen om daarvan te profiteren. Dat kan via de route Walk of Wisdom of door zelf je routes te kiezen in het gevarieerde landschap van gemeente Berg en Dal. De polder, de stuwwal, de uitgebreide bossen en het toegankelijke cultuurlandschap bieden variatie genoeg. Voor overnachtingen naar eigen keuze zie: www.groesbeektoerisme.nl en vanaf juni 2018: www.wandeleninbergendal.nl

Bevers spotten

De bevers trekken weer door de Ooijpolder. Ze zijn jaren geleden uitgezet in de Millingerwaard en hebben zelf hun weg gevonden tot aan het bronnenbos in Ubbergen. Ze laten hun sporen na via omgeknaagde bomen en de takkenburchten. Staatsbosbeheer Gelderse Poort biedt safaritochten om de bevers in hun leefgebied te ontdekken.

Bos en cultuurhistorie

De bossen van Groesbeek, bijvoorbeeld bij de Heilig Landstichting en de Jansberg zijn rijk aan relicten uit voorgaande tijden. Grafheuvels, graften, leemkuilen, restanten van houtwallen en oud heggenvlechtwerk zijn veel voorkomende elementen. Er zijn onder de naam: cultuurhistorische routes in Nederland al verschillende boekjes verschenen die u het vele moois zelf laten ontdekken. 

Berg en Dal, Groesbeek, Sint-Jansberg en Het Klever Reichswald. 
De 12 routes in 'Geopaden op de stuwwal' is ook een aanrader

Feestelijke opening van het vernieuwde Juffertjespad

Op 18 juni is met 100 kinderen, met ouders, de buurt en ecologen uit De Horst het Juffertjespad langs de Leigraaf geopend. De Leigraaf is een kraakheldere beek met wisselende waterstanden en bijzondere planten en dieren. De bestaande brug heeft een facelift ondergaan en biedt nu weer een veilige oversteek voor jong en oud. Wat verderop is nog een tweede brug gemaakt, zodat ook de kleuters binnen schooltijd de natuur langs de Leigraaf kunnen ontdekken. Aan de robuuste picknicktafel kunnen kinderen onderzoekjes doen; de stoere tafel biedt tevens een mooie rust- en ontmoetingsplek voor de inwoners en voorbijgangers. Een uniek bord, dichtbij het ‘ groene klaslokaal’ laat zien wat je er aan natuur kunt ontdekken.

Het Juffertjespad is een initiatief van basisschool Op De Horst en de Stichting Samen op De Horst. Oranjefonds, gemeente Berg en Dal en Waterschap Rivierenland hebben samen gezorgd voor de financiering van het natuurbeleefpad. Via Natura heeft de coördinatie van het project op zich genomen.