Jong en oud gefascineerd door natuur in en om het dorp

Natuurfestival De Landschapsparade in Beek had een breed aanbod aan activiteiten. Een geïnteresseerd publiek bezocht op zondag 25 juni de streekmarkt bij het Kulturhus en ging op pad met natuurkenners.

Biodiversiteit

Op deze vijfde editie van het festival stond de biodiversiteit centraal. Dat is ook het thema van de campagne ‘Natuurlijk Berg en Dal’. Hiermee betrekt de gemeente dit jaar haar inwoners bij de vraagstukken van biodiversiteitsherstel en klimaatverandering. Op de streekmarkt gaven medewerkers van de gemeente adviezen en tips over het opvangen van regenwater en het vergroenen van tuinen. Dit sloeg goed aan en het was een drukte van belang bij de kleurrijke marktkramen. Bezoekers konden ook zelf tips geven en ze kregen daarvoor als dank een tuinplantje mee naar huis. Men kon ook een workshop ‘Ontwerp je plekje’ bijwonen, van tuin- en landschapsontwerper Linda Heijmans, voor het maken van een eigen ontwerp van de tuin, met aandacht voor biodiversiteit. En er was een Zadenbibliotheek voor het ‘lenen’ van plantenzaden, die na een succesvolle groei, bloei en zaadzetting weer ‘ingeleverd’ kunnen worden en doorgegeven aan de volgende ‘lener’.

 

De gemeente Berg en Dal gaf op de streekmarkt van de Landschapsparade tuinplantjes cadeau in ruil voor goede tips over het vergroenen van tuinen. (Foto: Arno van der Kruis)

 

Natuur in het dorp, in natuurgebieden en op het boerenland

Natuur is overal en daarom werd tijdens de Landschapsparade aandacht gegeven aan de biodiversiteit van zowel het dorp, als de natuurgebieden en het boerenland. Deelnemers aan het festival konden kiezen uit 13 verschillende activiteiten. In totaal schreven 220 mensen zich in en tijdens het festival sloten nog mensen spontaan aan. De wandelingen, fietstochten en workshops werden begeleid door leden van de groene organisaties. Dat zijn kenners van het lokale landschap. Excursiegroepen waaierden te voet of op de fiets uit in de omgeving. Onder de excursiedoelen bevonden zich de bekende bestemmingen Duivelsberg, Heerlijkheid Beek en Persingen in de Ooijpolder. Er waren ook minder bekende bestemmingen zoals Palland, het Schippersbosch en het Zwanenbroekje.

In de groenstrook bij het Kulturhus konden kinderen en volwassenen de hele dag op ontdekkingstocht. Medewerkers van de Radboud Universiteit presenteerden daar hun Living Lab. Met dit project onderzoeken ze insecten in het boerenland en in landschapselementen. Onderzoekster Robin Lexmond had haar vangtentje een weekje in het voedselpark in de groenstrook gezet. De gevangen insecten konden met een microscoop worden bekeken. Zowel kinderen als volwassenen raakten al snel gefascineerd door de prachtige details die ze te zien kregen. Kinderen waren druk met het vangen van waterbeestjes in de beek. Onder begeleiding van de IVN-gidsen en met hulp van zoekkaarten brachten zij de visjes, insecten en andere diertjes op naam. Even verderop stond Bart Willers van schaapskudde Op Dreef een schaap te scheren. Het was het laatste ooij van de kudde die hij dit jaar scheerde.

 

Onderzoekster Robin Lexmond laat kinderen door de microscoop naar insecten kijken die zij met een insectenval heeft gevangen. (Foto: Arno van der Kruis)

 

Op een van de fietstochten uit het activiteitenprogramma werd aandacht besteed aan de natuur in het boerenland van de Ooijpolder. De IVN-gidsen Nico van de Poel en Piet Abrahamse namen de deelnemers mee naar plekken met veel biodiversiteit. In het landbouwgebied van de Ooijpolder zijn veel maatregelen genomen om natuur te combineren met landbouw. Er werd stil gestaan bij de ecologische verbindingszone Ubbergen-Groenlanden. Dat is een reeks van smalle natuurterreintjes dwars door de polder. In het buurtschap Wercheren was het gezelschap te gast bij bioloog en boer Peter Verbeek. Hij teelt granen van oude rassen en combineert de natuurvriendelijke teelt met veel akkerkruiden. Het graan wordt door bakker Joren Merkus gebruikt. De deelnemers zagen Joren bij terugkeer in Beek. Hij stond met zijn broden en krentenbollen op de markt van de Landschapsparade.

 

Bioloog-boer Peter Verbeek geeft een toelichting aan de excursiegroep over de planten in zijn graanakker in de Ooijpolder. (Foto: Sabine Baumgarten)

 

De vijfde Landschapsparade in de gemeente Berg en Dal

Na Persingen (2016), Breedeweg (2017), Kekerdom (2018) en Berg en Dal (2020), was het dorp Beek de uitvalsbasis voor de activiteiten van de vijfde Landschapsparade. Met het festival viert de gemeente Berg en Dal zijn fraaie natuur en de prachtige landschappen. Naast de talloze wandelingen, fietstochten en workshops was er een markt met informatie en producten uit de streek en een terras en podium met live muziek. De organisatie was in handen van stichting Via Natura.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dit is een bericht van Via Natura - Campagne Natuurlijk Berg en Dal


Foto introtekst: Kinderen vangen met schepnetjes waterbeestjes in de beek bij het Kulturhus in Beek en bekijken samen met ouders en IVN-natuurgidsen de vangst. (Foto: Arno van der Kruis)

Nieuwsbrief Biodiversiteit