- 2017 – heden
Natuurinclusieve landbouw en landschap
Via Natura draagt bij aan het stimuleren en laten zien van voorbeelden op het gebied van landbouwinclusieve natuur en natuurinclusieve landbouw in het gebied. In 2018 participeerden we in de vierde Europese Agrobosbouw Conferentie tijdens het ‘Green Capital’-jaar te Nijmegen. Vanaf 2019 werken we aan herstel van de biodiversiteit in de landbouw in de projecten ‘Grip op Biodiversiteit’ en ‘Living Lab Ooijpolder-Groesbeek’. Volg ook ons Biodiversiteit Blog.
Project: Grip op Biodiversiteit
Via Natura werkt samen met de Radboud Universiteit, de Ploegdriever, ZLTO Rijk van Nijmegen en Stichting Bargerveen aan inzicht in de natuur op boerenbedrijven. Dit wordt gefinancierd door de provincie Gelderland via een POP3-subsidie. Het project brengt boeren en wetenschappers samen. Die twee groepen kunnen samen uitvogelen hoe boerenland en natuur mooi in elkaar overvloeien. Natuurinclusieve landbouw, zoals dat heet. Dat is goed voor klimaat, een gezonde bodem en soortenrijkdom. De samenwerking klinkt als een open deur, maar het koppelen van boeren en wetenschappers is nodig volgens de werkgroep ‘Grip op biodiversiteit’. “Het zijn twee uiteenlopende werelden die nauwelijks direct met elkaar in contact komen.”
Het project is in 2019 met vier pilotbedrijven van start gegaan. In overleg met de agrariërs werd op hun percelen onderzoek gedaan naar insecten. De deelnemers en de onderzoekers proberen er achter te komen welke soorten een positief effect hebben op de productie. En op de vraag hoe je als agrariër kunt inspelen op het natuurlijke systeem en wat de natuur dus kan bieden. Bijvoorbeeld minder gebruik van chemische middelen of zelfs biologische bestrijding en ook de meerwaarde van kruidenrijk grasland voor de gezondheid van de koe.
Het onderzoek met de insectencamera’s is nog in een experimenteel stadium. Insecten worden gefotografeerd tegen een gele achtergrond en met de hulp van digitale beeldherkenning worden de insecten herkend en geteld. De camera’s zijn nog volop in ontwikkeling en de resultaten zijn tot op heden helaas nog weinig concreet. Corona heeft het project vertraagd. De veldexcursies worden in 2021 gehouden. Het vervolgonderzoek met de insectencamera’s gaat nu deel uitmaken van het Living Lab onderzoeksprogramma. Op 25 november 2019 werd een informatieve bijeenkomst georganiseerd om alle partners in het gebied te informeren (zie presentatie).
Project Living Lab Ooijpolder-Groesbeek
In het Living Lab Ooijpolder-Groesbeek wordt onderzocht hoe de bestaande pilots en initiatieven de biodiversiteit in het gebied hebben verbeterd. De onderzoekers brengen in kaart wat de belangrijke succesfactoren waren en wat we daarvan kunnen leren voor de Ooijpolder en Groesbeek zelf en de rest van Nederland. Ook gaan de onderzoekers samen met de betrokken partijen in het gebied op zoek naar nieuwe verdienmodellen en samenwerkingsverbanden zodat de bestaande successen bestendigd en uitgebreid kunnen worden. Living Lab Ooijpolder-Groesbeek maakt deel uit van de Nationale Wetenschaps Agenda (NWA) binnen het onderzoeksprogramma ‘Living labs voor het herstel van biodiversiteit in het landelijk gebied’. Het onderzoek wordt uitgevoerd door de Radboud Universiteit. Lees hier meer over Living Lab en bekijk het introductiefilmpje dat werd gemaakt bij de presentatie van het project.