Leidraad voor het onderwijs van de Biezenkamp in Beek

 

Kinderen van groep 1 tot en met groep 8 trekken er 4 tot 5 keer per jaar op uit. Zelf de natuur ontdekken afgewisseld met educatieve excursies op bijzondere locaties.

Dit schooljaar 2017-2018 is de Biezenkamp van start gegaan met de doorgaande leerlijn voor natuuronderwijs. De voorgaande jaren is al veel geoefend met naar buiten gaan, de moestuintjes bij school bewerken, op pad in het bos op de stuwwal, wateronderzoek en diverse interessante excursies. Het nieuwe is, dat dit nu schoolbreed gaat gebeuren en er een jaarplanning ligt voor elk leerjaar. Een verplichting, maar ook een belangrijke steun in de rug voor de leerkracht, duidelijkheid voor de ouders wanneer hun hulp gewenst is en een kast vol materialen die het buitenleren ondersteunen.

Onderzoeken laten al lang zien, dat buitenleren en spelen de ontwikkeling van kinderen versterkt. Mooi om er met de hele school aan te werken totdat het de norm is.

Studiemidddag team basisschool De Biezenkamp

Vrijdag 29 september is het team op de fiets gestapt onder leiding van Via Natura en met steun van specialist natuuronderwijs Marjon van der Steen om de omgeving beter te leren kennen, te weten waar bijvoorbeeld de imker zit, waar je het bos op de stuwwal in kan, wat je allemaal kunt ontdekken in het bronnenbos en dichtbij school wat er groeit in de groenstrook met de beek en de moestuin voor groep 6.

Zelf op pad en met je collega’s eenvoudige opdrachten uitvoeren maakte iedereen enthousiast. De drempel om in de herfst op pad te gaan en met de klas paddenstoelen ontdekken is nu voor nagenoeg iedereen weggenomen. Dat is de spirit waar kinderen uit Beek e.o. van gaan genieten. Van de andere kant zou je elk kind in Nederland zo’n rijke omgeving toewensen zoals wij dat kennen in gemeente Berg en Dal.

Via Natura kan met steun van gemeente en provincie Gelderland de scholen bijstaan om natuuronderwijs structureel in het onderwijsprogramma op te nemen.