Leidraad voor het onderwijs van de Biezenkamp in Beek

 

Kinderen van groep 1 tot en met groep 8 trekken er 4 tot 5 keer per jaar op uit. Zelf de natuur ontdekken afgewisseld met educatieve excursies op bijzondere locaties.

Dit schooljaar 2017-2018 is de Biezenkamp van start gegaan met de doorgaande leerlijn voor natuuronderwijs. De voorgaande jaren is al veel geoefend met naar buiten gaan, de moestuintjes bij school bewerken, op pad in het bos op de stuwwal, wateronderzoek en diverse interessante excursies. Het nieuwe is, dat dit nu schoolbreed gaat gebeuren en er een jaarplanning ligt voor elk leerjaar. Een verplichting, maar ook een belangrijke steun in de rug voor de leerkracht, duidelijkheid voor de ouders wanneer hun hulp gewenst is en een kast vol materialen die het buitenleren ondersteunen.

Onderzoeken laten al lang zien, dat buitenleren en spelen de ontwikkeling van kinderen versterkt. Mooi om er met de hele school aan te werken totdat het de norm is.

Studiemidddag team basisschool De Biezenkamp

Vrijdag 29 september is het team op de fiets gestapt onder leiding van Via Natura en met steun van specialist natuuronderwijs Marjon van der Steen om de omgeving beter te leren kennen, te weten waar bijvoorbeeld de imker zit, waar je het bos op de stuwwal in kan, wat je allemaal kunt ontdekken in het bronnenbos en dichtbij school wat er groeit in de groenstrook met de beek en de moestuin voor groep 6.

Zelf op pad en met je collega’s eenvoudige opdrachten uitvoeren maakte iedereen enthousiast. De drempel om in de herfst op pad te gaan en met de klas paddenstoelen ontdekken is nu voor nagenoeg iedereen weggenomen. Dat is de spirit waar kinderen uit Beek e.o. van gaan genieten. Van de andere kant zou je elk kind in Nederland zo’n rijke omgeving toewensen zoals wij dat kennen in gemeente Berg en Dal.

Via Natura kan met steun van gemeente en provincie Gelderland de scholen bijstaan om natuuronderwijs structureel in het onderwijsprogramma op te nemen.

 

 

IMG 0077

De eerste sleutelbloemen bloeien en de pinksterbloemen staan al volop in de knop.

Boeren zijn bezig bezig om het land klaar te maken en de eerste ooievaar is in aantocht of misschien is hij al ergens in de Ooijpolder, Duffeltof bij De Horst gesignaleerd.

De boerenlandpaden verbinden de natuurgebieden met elkaar. Ze laten je kennis maken met de geschiedenis van de streek, de spannende natuur en bieden een bijzondere kijk op het landschap onderweg. De nieuwe landschapselementen herbergen vele soorten dieren en planten.

Ga op pad en loop alle vier de routes.

Elke maand zetten we 1 route in het zonnetje.

Voor het vroege voorjaar kunnen we als eerste aanbevelen om de route Beken, bronnen en bergen te wandelen.

Maak onderweg een mooie foto of schrijf een reactie over de belevenissen onderweg. Trek laarzen of stevig schoeisel aan!

Reacties naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

vn

Ga naar www.AbelLife.nl of open de app Abellife en vind de gratis routes in regio Gelderland.

* De Horst: Natte bedoeningen (10 km)

* Nijmegen: (M))0oijpolder ( 13 km)

* Beek: Beken, bronnen en bergen (9 km)

* Ooij: Natuur uit het stenen tijdperk (8,5 km)

 

 

 IMG 7282

Kom naar de informatieavond over de landschapsontwikkeling in De Horst.

In 2012 zijn we gestart met landschapsontwikkeling rondom Berg en Dal en De Horst. Het was een voortzetting van het voorbeeldproject in de Ooijpolder. De aanlegfase is nu afgerond en dat is een mooi moment om te laten zien wat de inspanningen hebben opgeleverd. Er is een nieuw netwerk van landschapselementen zoals hagen, knotbomen, boomgaarden en kruidenrijke stroken toegevoegd aan het bestaande landschap. Ook zijn er enkele wandelpaden bij gekomen. De gemeente en het landschapsfonds SLK (Stichting Landschaps Kapitaal) hebben langlopende overeenkomsten afgesloten met grondeigenaren. Het onderhoud van het landschap is voor 30 jaar gegarandeerd. Dat is een goede besteding van de provinciale en gemeentelijke subsidies en de gelden van de postcodeloterij via de SLK (Stichting Landschapskapitaal).

De aanpak in gemeente Berg en Dal is nog steeds uniek in Nederland en daar kunnen we trots op zijn.
In 2012 is het landschap geïnventariseerd en in 2016 nogmaals. Op deze avond vertelt Iris Niemeijer, die de inventarisatie heeft gedaan, met mooie beelden en kaartjes wat de inventarisatie heeft opgeleverd. Welke planten en dieren profiteren van de nieuwe aanleg? Hoe kun je met zorgvuldig beheer nog meer kunt bereiken? Ook de Ploegdriever en Landschapsbeheer Groesbeek zetten zich in voor het landschap. Zij vertellen over hun ervaringen, inzet en resultaten die dit jaar zijn bereikt.
Wat we samen met professionals, ondernemers, particulieren en vrijwilligers realiseren is een feestje waard. Deze avond willen we kennis en ervaringen delen.


We kijken ook naar de toekomst. Hoe kunnen we het beheer in het buitengebied nog beter afstemmen? Hoe kunnen we de biodiversiteit verbeteren? Immers van belang voor natuur, de voedselvoorziening en voor ieder die ervan geniet. Daarbij hebben alle partijen een rol. Uiteraard ook het Waterschap en de gemeente zelf.


Bent u bij één van de projecten en organisaties betrokken of geïnteresseerd in het landschap in onze gemeente, kom dan op 1 december naar De Slenk, Reestraat 2 in De Horst.

We starten om 19.45, inloop vanaf 19.15.
In verband met de organisatie is aanmelden wenselijk.
Dit kan via een bericht naar: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


Inlichtingen:
Tiny Wigman of Arno van der Kruis
Landschapsloket Via Natura Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Momenteel wordt het landschapskunstwerk OPEN voor de 3e keer dit jaar "gemaaid".

Kudde schapen graast het kunstwerk weer mooi zichtbaar.

FullSizeRender
 

anigif

Zondagochtend 11 september waren zo'n honderd mensen, jong en oud, in de omgeving van Persingen op pad om het landschap te ontdekken. De vroegste vogels meldden zich bij het vogels ringen. Een unieke kans om een ijsvogel van dichtbij te bekijken en zelfs vast te houden. En wat dacht je van de blauwborst en zo'n ruim 20 andere soorten. Wanneer alle gegevens genoteerd waren, kregen de vogels hun vrijheid terug. De kanotocht over het meertje was een rustgevend en verrassend. Vanaf het water beleefde je het landschap vanuit een geheel ander gezichtspunt. Met een mooie uitleg over het leefgebied van de otter en de bever. Vooral de laatste is echt terug! De tocht door de natuur in het boerenland was speciaal. De schapen gingen voorop en wezen de weg naar de poel vol waterleven. Zelfs waterdieren vangen en ontdekken wat er in een druppel water terug te vinden is, was een van de aktiviteiten.

Impressie kanotocht

anigif kano

De feestelijke parade door het boerenland riep herinneringen op aan het vroegere dorpsleven. Het is er dus nog, maar eerlijk gezegd meer als cultureel erfgoed. Ook mooi het verhaal achter de schutterij te horen en de bielemannen aan het werk te zien. Daphne Deckers betoogde hoe trots we mogen zijn op de Ooijpolder en hoe waardevol het voor haar persoonlijk is geweest hier te zijn opgegroeid.

Bezoekers konden 's middags kiezen uit talrijke aktiviteiten. Op pad de natuur in, interessante sprekers in de stertent horen of genieten van de hapjes van de catering. Vooral de jeugd putte zich uit in de farmersrun met 8 hindernissen van strobalen, water en tractorbanden. Het landschap schilderen was een hit en de belangstelling voor het kaarsen maken was groot. In totaal hebben zo'n 600 mensen de landschapsparade bezocht. Deze dag verdient een vervolg met dank aan alle vrijwillgers!

Tiny Wigman

Via Natura/landschapsparade 2016

* bronvermelding foto's M. Nijssen

 

Henri Goverde en Ina Horlings nemen afscheid. Ton Duffhues neemt als nieuwe voorzitter het stokje over.

DSC 8613

Henri Goverde heeft zich vanaf de oprichting van Via Natura, 27 april 2005 en sinds 2009 als voorzitter, ingezet voor deze stichting. De Stichting heeft in die jaren veel ontwikkelingen meegemaakt en maar vooral ook veel kunnen realiseren samen met haar partners en de boeren. Ook Ina Horlings, jarenlang bestuurslid en actief in de werkgroep van de landschapscommunity, gaat de Stichting verlaten vanwege een uitdagende baan in Groningen.

Ton Duffhues, zeer bekend met de ontwikkelingen op het platteland en oa. werkzaam bij de ZLTO is bereid het voorzitterschap over te nemen. In zijn afscheidsspeech memoreerde Goverde de agrariërs die bereid zijn geweest om de verhoudingen tussen landbouw, landschap, natuur en milieu te normaliseren en mee te werken aan maatschappelijk erkende doelen namelijk de groenblauwe diensten. Dank ook aan alle organisaties in het gebied Ooijpolder-Groesbeek.

Tot nu toe is het landschapskunstwerk Open tweemaal per jaar beheerd met de bosmaaier en met de hand.

Geen eenvoudige klus op de steile hellingen.

In overleg met de Ploegdriever gaan we dit jaar wat experimenteren met beheer door een kleine kudde schapen.

De heideschapen van schapenhouderij Verriet uit Ooij zijn enorm handig en behendig en hebben geen probleem met de steile hellingen.

vianaturaopen

De begrazing gebeurt de eerste keer in mei, de tweede ronde einde van de zomer en de derde ronde in de winter.

Het doel is meer kruiden en meer structuur in het grasland. We zijn benieuwd.

Het kunstwerk OPEN ligt achter de Thornsche Molen aan de Kapitteldijk. (Leuth)

Voor mij als wandelaar is de Ooijpolder optimaal toegankelijk, via de Ooijpoort, de ‘springplank’ of het trekveer over het Meertje.

 IMG 1970

Denkend aan de Ooijpolder zie ik de Waal traag door oneindig laagland gaan, maar ook de bossen van Ruijsdael op de stuwwal en de stier van Potter in de velden. De Ooijpolder is ook dynamisch en laat me de seizoenen beleven, het komende en terugtrekkende water, de wilde en boerennatuur.

Ik kan nieuwe inspiratie opdoen langs de pelgrimsroute de ‘Walk of Wisdom’, zwemmen in de bizonbaai, maar ook vogels spotten langs de dijk, of avontuurlijk struinen over boerenland.

IMG 0472 1

De nieuwe apps gidsen me langs kunst in de Millinger theetuin, Oortjeshekken, de kerk in Persingen en kuddes Konik paarden. De Ooijpolder is niet alleen een kruispunt van landschappen maar ook een ontmoetingspunt: dus allen op naar Ooijpolder-Mooijpolder

Ina Horlings 

 

De Ooijpolder-Mooipolder! STEM

 

 

 

 

 

Project voorbeeldgebied landschapsontwikkeling afgesloten met inspirerend symposium.

"Wie in landschap investeert, zal natuur oogsten" 

collage symposium juni 2015

De Wethouder Natuur en Landschap van de Gemeente Groesbeek Erik Weijers opent het Symposium met de woorden: Ik ben enorm trots op de resultaten van het project Voorbeeldgebied landschapsontwikkeling Ooijpolder-Groesbeek. Er is vele jaren hard gewerkt om tot dit resultaat te komen.

Lees en bekijk de flyer (uitgereikt tijdens het symposium) die een goed beeld geeft van de jarenlange investering en resultaten in dit voorbeeldgebied. Ook hoe het elders een succes kan worden.

  kaart voorbeeldgebied symposium

DSC08983 

In het kader van het Symposium 15 juni a.s. "Wie in landschap investeert, zal natuur oogsten" is Tiny Wigman van Via Natura te gast bij het Natuurprogramma Kiekdor op zaterdag 9 mei a.s.

Met dit symposium wil Via Natura de resultaten, die vier jaar investeren in het landschap hebben opgeleverd, laten zien in het veld. Ruimte voor landschap, recreatie en beleving gaat prima samen met agrarisch ondernemerschap. Luistert u mee!

 

Sinds de start van het project in 2009 is er door de Gemeenten, samen met het loket groenblauwe diensten (Via Natura) en de Vereniging Nederlands Cultuurlandschap veel werk verzet en zijn er tastbare resultaten geboekt.

Planten en dieren profiteren

Belangrijke vraag is nu: is de biodiversiteit in het gebied als gevolg van de landschapsontwikkeling toegenomen? Hebben planten en dieren kunnen profiteren van de ruimte die is gecreëerd? Het antwoord is: ja!

bloemen 15 jan 2015 

De landschapontwikkeling in het kerngebied van de Ooijpolder heeft bijgedragen aan de toename van het aantal territoria van de broedvogels in de gehele Ooijpolder.  Dit blijkt uit de analyse van de broedvogelgegevens in de Ooijpolder.

Beheer

Ook de ervaringen van de deelnemende grondeigenaren zijn positief. De reacties ‘ Door zelf het landschapsbeheer uit te voeren krijg je er meer mee en dat maakt me toch wel trots’ en ‘ Toen dit voorjaar de ooievaar terugkeerde op het nest, dacht ik meteen: daar heb ik aan mee gewerkt” spreken voor zich.

Hoe nu verder?

In gemeente Groesbeek werken we  de komende twee jaar verder aan de landschapsontwikkeling volgens het concept groenblauwe diensten. Er is nog provinciale subsidie beschikbaar en ook de monitor zal een vervolg krijgen.

In het voorjaar van 2015 organiseren de samenwerkende organisaties een nationaal symposium en een excursie om de opgedane ervaringen en inzichten te delen. Ook de onderzoekers van de natuurmonitor zullen een bijdrage leveren om de resultaten van onze aanpak van agrarisch natuur- en landschapsbeheer te onderbouwen.

We houden u op de hoogte van de voortgang! Schrijf u vrijblijvend in voor de nieuwsbrief LOP.

Lees meer:

> volledig artikel Agrarisch landschapsbeheer succesvol

> Rapport Effecten van groenblauwe dooradering in de Ooijpolder op de biodiversiteit

> Rapport Natuurmonitor

Het kon niet toepasselijker in de stromende regen werd op vrijdag 12 december de Neptunusring (God van het Water volgens de Romeinen) geopend door het openen van de Romeinse kraan die door een houten goot de ring in stroomde! 

Een buurtinitiatief Visualisatie AQuaduct op de Broerdijk uit Nijmegen-Oost heeft geresulteerd in een mooi monument en zet aan tot het denken over water, spiegelen, geschiedenis, Romeinen en hun openbare werken.


aqva novio

AQVA CASTRORUM NOVIOMAGI

(Latijn voor Aquaduct van legerkamp bij Nijmegen). 

De Neptunusring dingt mee voor de beste Gelderse KernmetPit buurtinitiatief. Het monument heeft een mooie aansluiting op de reeds in 2013 door Via Natura geopende wandelroute Romeins Aquaduct waarvoor een wandelapp bestaat.

 

 

 

 

Landschapsbeheer is ook een vak. Niet elke agrariër en/of grondeigenaar weet hoe hij landschapselementen zoals hagen, houtwallen, poelen, hoogstamboomgaarden en graskruidenstroken moet beheren. In het GUP, gemeentelijk uitvoeringsprogramma groenblauwe diensten, staat uitvoerig beschreven hoe landschapselementen aangelegd en vervolgens beheerd moeten worden. In onderstaande handleiding is eenvoudiger beschreven wat er aan beheer moet gebeuren en vooral ook wanneer je dat in het seizoen behoort te doen. Foto’s geven weer wat er met een goed beheer bereikt kan worden.

De handleiding bevat een jaaroverzicht, dat voor elk landschapsplan ingevuld kan worden. Samen met de plankaart is in een oogopslag te zien wat er in de planning staat en wanneer gewerkt kan worden. Een mooi hulpmiddel om iedereen die meedoet met groenblauwe diensten van dienst te zijn.

Loket groenblauwe diensten - Handleiding Beheer

DSC08983 

 

schildbroek

Omroep Groesbeek heeft de nodige aandacht besteed aan de landschapsveiling van 26 september jl.

Hieronder het beeldend verslag van de excursie Horst en de veiling.

 

Zij heeft tijdens de landschapsveiling 12 schilderijen speciaal van het landschap De Horst geschilderd en 2/3 deel van de opbrengst ter beschikking gesteld voor het Landschapsbeheer.

Zij is ook bereid op verzoek uw lievelingsplek te schilderen.

ingrid claessen

 

De kom vsn Groesbeek met Reichswald

VVBfoto 8074

Via Natura nodigt u uit voorafgaand aan de landschapsveiling de landschapselementen te bekijken. U kunt meegaan op excursie onder deskundige leiding van Arno van der Kruis. Rond 13.00 uur vertrekt de bus naar de Horst vanaf het dorpsplein in Groesbeek. 

Aanmelding: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Programma Landschapsveiling

Achter de schermen zijn de voorbereidingen voor de landschapsveiling in volle gang. Wanneer u overweegt deel te nemen aan de veiling is het natuurlijk prettig om het landschap met eigen ogen te aanschouwen en mogelijk een keuze te maken. Er zijn verschillende landschapselementen zoals een poel, een boomgaard, een bosje of een stukje heide waarop u een bod kunt uitbrengen. Ook de bedragen lopen nogal uiteen. Het begint bij 400 euro en loopt door tot in de duizenden euro’s. Ook de betaling van aanplant van bomen en struiken is een mogelijkheid. (10 euro voor hondsroos tot 65 euro voor een hoogstamfruitboom). De bedragen in de veilingkrant staan voor 10 jaar beheer van goede kwaliteit. Een bezoek in het veld zegt veel meer dan een de veilingkrant. Het maakt meteen duidelijk wat er met beheer van het landschap bereikt kan worden.

Daarom organiseren we speciaal voor belangstellenden voor de veiling een excursie naar het gebied waar het met de veiling om gaat.

 

IMG 1483

 

Op 24 april jl. hebben we samen nagedacht over de actualisatie van het landschapsontwikkelingsplan 2015-2025. Het verslag van de goed bezochte avond laat zien op welke manier hierover gesproken is. Ambitie, uitgangspunten en een flinke lijst aan project ideeën voor het uitvoeringsprogramma zijn hiervan het resultaat.

Lees verder in het verslag

 

ooijpolder21 

 

 

 

Op de ledenvergadering van onze vogelwerkgroep van maart jongstleden, stelde Peter Eekelder een vraag over de aanleg van wandelpaden in de Ooijpolder en de mogelijke verstoring daardoor van de vogels in het gebied. André Nagelhout en Nico van der Ploeg van de VWG spraken hierover met Arno van der Kruis, projectmedewerker van stichting Via Natura en coördinator bij De Ploegdriever. Organisaties die mede verantwoordelijk zijn voor de aanleg van de paden en werken volgens het uitgangspunt: meer natuur en landschap moet gepaard gaan met een grotere recreatieve toegankelijkheid. Om de leden van onze VWG te informeren schetst Arno van der Kruis in onderstaand artikel de ontwikkelingen en achtergronden van de aanleg van landschapselementen en de ontsluiting in het gebied. In de laatste alinea van het verhaal gaat hij in hoe om te gaan met eventuele verstoringen in het gebied.

vogelwerkgroep 

‘Voor wie het nog niet weet. Je kunt nu van Ubbergen naar het dorp Ooij wandelen zonder op een verharde weg te lopen. Je start bij het dorpshuis in Ubbergen, neemt het ‘Koen Vandepoelpad’ door het bronnenbos naar de wandelbrug ‘de Springplank’ en neemt het slingerend pad naar het pontje bij het Meertje. Daar steek je over, doorkruist de nieuwe ecologische verbindingszone, loopt door de natuurstrook langs de Kouwedijk en slaat halverwege naar de Plak rechts af. Daar volg je de schouwpaden langs de sloten, eerst oostwaarts en dan naar het noorden. Na het passeren van de Leuthsestraat loop je door het natuurterreintje ‘Brabander’ en door de natuurstroken bij de manege de Kasteelsche Hof naar de Hezelstraat. Deze en andere routes kun je bekijken op www.vianatura.nl.

imagesCA87BCNY

Tijdens de wandeling loop je door nieuwe landschapselementen en natuurterreintjes die met elkaar een heel netwerk vormen in het agrarisch gebied. Meer natuur en landschap gaat dus gepaard met een grotere recreatieve toegankelijkheid. Dat is het uitgangspunt van de natuur- en landschapsontwikkeling die in de afgelopen tien jaar in de Ooijpolder heeft plaatsgevonden.

Het is heel snel gegaan en het is goed georganiseerd. Voor dit succes zijn drie factoren van groot belang. Een goed plan, een goede organisatie en een breed draagvlak. Het plan is het LOP (landschapsontwikkelingsplan) van de drie gemeenten Ubbergen, Millingen en Groesbeek. De organisatie is stichting Via Natura, opgericht door de gemeenten, met als taak het uitvoeren van de LOP-projecten. Het brede draagvlak komt van de vele organisaties die actief zijn in het gebied en door de goede participatie van inwoners en boeren. Een speciale rol speelt de vereniging voor landschapsbeheer de Ploegdriever die is opgericht door boeren en natuurbeschermers samen. Daarin ligt de kiem voor een meer natuurlijk platteland.

naamloos

De samenhang van de landschappelijke inrichting is goed zichtbaar in de landschapsprojecten bij boeren. Het project Groenblauwe Diensten geeft boeren de mogelijkheid om 5% van hun grond met landschapselementen in te richten. Ze sluiten een contract voor 30 jaar en ze ontvangen elk jaar een vergoeding voor het beheer en het gebruik van de grond. De landschapselementen vormen een samenhangend netwerk op het landbouwbedrijf en sluiten aan op de landschappelijke structuur in de omgeving. Ten minste een kwart van de lengte van de elementen is toegankelijk voor wandelaars.

imagesCA87BCNY

Neem bij voorbeeld de melkveehouderij van de familie Poelen aan de Ooijse Bandijk ter hoogte van de Oude Waal. Poelen heeft deze winter de inrichting uitgevoerd en de wandelroutes geopend. Het hele bedrijf omvat 50 hectare landbouwgrond. Het groenblauwe contract bevat 1625 meter struweelhaag, 64 knotbomen, 807 meter ruige greppel, 1294 meter graskruidenstrook, 1509 meter knipheg, een poel en een wandelroute van ruim 1200 meter. Er zijn ook 15 fraaie houten poorten geplaatst, vier klaphekjes, twee overstapjes en een houten wandelbruggetje.

In het Circul van de Ooij zijn nu 16 grote en kleine landschapsplannen gerealiseerd bij boeren en particuliere grondeigenaren. Het geheel vormt een groen netwerk met ruige greppels, struweelhagen, knipheggen, knotbomen, moerasoevers, poelen en hoogstamboomgaardjes. Samen met de gemeentelijke natuurterreintjes en ecologisch beheerde bermen ligt nu ruim 5% van de grond in het Circul in een groenblauw netwerk in het agrarisch gebied. Het project kon mede zo succesvol zijn door deelname van de VNC (Vereniging Nederlands Cultuurlandschap). Zij bedachten een solide financiële constructie en brachten een flinke donatie van de Postcode Loterij mee.

Een ambitieus onderdeel van het LOP is de ecologische verbindingszone tussen het bronnenbos in Ubbergen en de Groenlanden, onderdeel van de EHS (Ecologische Hoofstructuur). Tot ieders verrassing begon een particulier tien jaar geleden op eigen kracht een natuurterrein in te richten in de Beekse Benedenpolder. Het Zwanenbroekje is inmiddels uitgegroeid tot een robuust natuurterrein met een groot rietmoeras inclusief beverburcht. Via Natura heeft tussen Zwanenbroekje en Groenlanden ruim vier hectare grond verworven en ingericht met moerasoevers, struwelen, ruige greppels, kruidenrijk grasland en poelen. Links en rechts sluiten

Boerenlandroutes in de Ooijpolder Grazende Lakenvelders in de ecologische verbindingszone ruige greppels, struweelhagen en graskruidenstroken van aangrenzende landschapsplannen aan op de verbindingszone.

De Flora- en Fauna Werkgroep Gelderse Poort zag tijdens hun natuurmonitoring in 2011 al diverse bijzondere soorten in de verbindingszone. Roodborsttapuit, Blauwborst en Graspieper werden aangetroffen. De Tengere grasjuffer had direct al de nieuwe moerasoevers en poelen gevonden. Inmiddels lopen er dassen- en reeënwissels en kleuren de moerasoevers in juni zwart van de dikkopjes van Bruine kikker en Gewone pad. Het beheer is nu in handen van de SLOG (Stichting Landschap Ooijpolder-Groesbeek, www.ooijpolder-groesbeek.nl). De gemeente Nijmegen betaalt mee aan de inrichting en het beheer.

Een ander ambitieus project is Voedsel voor Natuur. Tien jaar geleden nam melkveehouder Zeger Stappershoef, samen met Stichting ARK en de Ploegdriever, het initiatief om op zijn landbouwgrond een forse ecologische verbinding te maken tussen de Ooijse Graaf en het Wylerbergmeer. De achtergronden van dit project staan op de site van Via Natura (‘overige projecten’). Het meest aansprekende onderdeel van het project kon, na een lange mars door de bureaucratie, deze zomer worden ingericht. Tussen Kerkdijk en Ooijse Graaf is 13,5 hectare grasland omgevormd tot natuurgebied, met rietmoerassen, kruiden- en faunarijk grasland, glanshaverhooiland en een meidoornheg aan de voet van de oude dijk. Er is 30.000 m3 grond afgevoerd om moerassen te maken en een schrale uitgangssituatie te scheppen. Er wordt zadenrijk hooi van soortenrijke graslanden uitgestrooid voor een goede botanische start. Nu zal het niet bij toverslag een soortenrijk natuurterrein zijn, maar de verwachtingen zijn hooggespannen.

Terugkijkend op tien jaar gebiedsontwikkeling in de Ooijpolder slaat de natuurbalans flink door naar de positieve kant. Wie had dat kunnen denken? Was het immers niet zo dat bij de Herinrichting Ooijpolder een harde scheiding werd gemaakt tussen natuur en landbouw? Ruimte voor de natuur in de uiterwaarden en geen belemmeringen voor de landbouw binnendijks. In 2005 en 2006 ontstond flinke commotie toen de werkzaamheden voor de Herinrichting in volle gang waren. Op diverse plaatsen werden hagen gerooid en greppels dicht geschoven. In allerijl kreeg de Ploegdriever van Dienst Landelijk Gebied de opdracht om tien hectare nieuwe zogenaamde ‘haagkavels’ te realiseren. Op veel plaatsen werden nieuwe hagen geplant en poelen gegraven. Nu, ruim zeven jaar later, zijn de nieuwe groene linten goed zichtbaar in het landschap. Tel daar de 30 hectare groenblauwe diensten en de particuliere natuurontwikkeling van Zwanenbroekje en Voedsel voor Natuur bij op. Dan komt in beeld dat de Ooijpolder in tien jaar tijd een ongekende opknapbeurt heeft gekregen.

Wat gaat het op langere termijn betekenen voor de natuur in de Ooijpolder? Via Natura gaat, samen met andere partijen in het gebied, onderzoek doen naar de effecten van de aanleg van de landschapselementen op de natuurwaarden. Er wordt ingezoomd op indicatorsoorten. Daarnaast wordt bekeken of de mooie reeks broedvogelinventarisaties van de Ooijpolder geschikt is voor een nadere analyse. Zijn in die gegevens de effecten zichtbaar van de ‘kaalslag’

Arno van der Kruis (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

Projectmedewerker stichting Via Natura en Coördinator vereniging de Ploegdriever

Bron: de Mourik

imagesCA1EG3QL 

 

 

 

 

 

 

 

DSC09017

Een uitgebreid wandelnetwerk over boerenland in de Ooijpolder staat tot uw beschikking. In de polder doen 12 grondeigenaren mee aan het project landschapsontwikkeling. Zij hebben samen 30 kilometer landschapselementen aangelegd waarvan een derde deel toegankelijk is voor wandelaars. Deze zomer zijn de laatste voorzieningen aangelegd en zijn de verschillende trajecten gemarkeerd met toegangsbordjes met gedragsregels en een blauwe markering langs de paden.

Op het kaartje is een route uitgetekend en getest door ervaren wandelaars.
"Je beleeft de variëteit in het landschap van dichtbij en je waant je ver weg van de stad en de dorpen."

Ontdek de polder vanuit het boerenland en maak uw eigen favoriete wandelroute. De mogelijkheden zijn talrijk. Stuur ons de route, dan publiceren wij die op de site. Voor achtergrondinformatie over de totstandkoming van de routes en financiering: www.ooijpoldermooi.nl en de site van Via Natura. 

Afdrukken

 

 

 

Een afstudeerstudie rondom vergelijking naar het natuur- en landschapsbeheer door boeren in Ooijpolder en Zuid Afrika. Met deze interessante keuze vergelijkt hij deze gebieden waarbij hij zich gericht heeft op de interactie tussen mens en omgeving. Vanuit het oogpunt landschapsbeheer en ontwikkeling, waar wij als Stichting Via Natura voor staan, vinden wij dit een prachtige stelling die deze jonge student op zich heeft genomen. Wij hebben hem gevraagd hoe zijn keuze in deze tot stand is gekomen.

 

oostkaapwildlife

Thijs Pasmans vertelt boeiend:

Wanneer mensen mij vragen wat ik studeer, vertel ik nooit de ingewikkelde Engelse naam die mijn ‘Master Development and Rural Innovation Studies’ officieel heeft. Ik vertel veel vaker mijn achtergrond in de biologie in combinatie met mijn interesse ‘waarom mensen doen wat ze doen’, hoe de samenleving zich ontwikkelt en hoe deze vorm geeft aan de natuur om ons heen. Dit laatste vat ik dan samen als ‘rurale sociologie’, waarbij ik mij richt op de interactie tussen mens en omgeving. Met deze interesse begon ik aan mijn afstudeerstudie rondom natuurbeheer door boeren in de Oostkaap, Zuid-Afrika en de Ooijpolder. Het vraagt zich af hoe boeren in samenwerking met andere partijen het landschap veranderen en hoe dit tot uiting komt in relaties en agrarische bedrijfsvoering. Mijn keuze voor twee totaal verschillende cases kwam gedurende de periode van mijn veldwerk, kwam min of meer toevallig centraal te staan in mijn onderzoek. Dit gaf mij de mogelijkheid om globale discussies rondom natuurbescherming en plattelandsontwikkeling van twee uiteenlopende voorbeelden te beschrijven. Een vergelijking die niet alleen verschillen en overeenkomsten opleverde, maar ook meer inzicht in iedere case afzonderlijk gaf. Hierdoor hoop ik inzicht te geven hoe er verschillende vormen van natuur worden geproduceerd en dat ieder type natuur nauw verbonden is met een menselijke betekenis. Natuurbeheer heeft mijns inziens daarom niet zozeer te maken met het nastreven van ‘echte natuur’, maar staat veel meer voor de verschillende keuzes die wij als mensen maken waarmee we vormgeven aan onze omgevingen.

Leest u vooral de populaire samenvatting van deze thesis. Mocht u daarna niet genoeg krijgen van dit boeiende onderwerp, kunt u contact met ons opnemen voor de uitgebreide versie.

 

ooijpolder21

Op 19 april a.s. vind de officële feestelijke opening van de Aquaduct route plaats door de wethouders van Nijmegen en Groesbeek.

Voor de mooie wandelroute in de reliëfrijke omgeving van Nijmegen, Berg en Dal en Groesbeek is nu ook een App beschikbaar voor de iPad. Voor achtergrond informatie verwijzen wij naar onze pagina project Romeins Aquaduct en de nieuwsbrief die verschenen is van RBTKAN.

De aquaduct app is gratis te downloaden in de appstore via onderstaande link.

image001

Het landschapsproject bij familie Kroes is nu volledig ingericht.

De Ooievaars hebben er weer een mooie nestgelegenheid bij. Met het dichtbij gelegen rietmoeras en de vele weilanden in de directe omgeving is er wanneer de weersomstandigheden niet al te ongunstig zijn, voedsel genoeg.

De foto's spreken voor zich!

DSC 8178DSC 8179DSC 8188DSC 8189DSC 8208DSC 8222DSC 8225DSC 8226DSC 8233DSC 8238DSC 8242DSC 8247DSC 8255DSC 8260DSC 8269DSC 8280DSC 8281DSC 8284DSC 8290

 

Op 28 augustus jl. had de projectgroep van het Deltaplan voor het Landschap, aangevuld met enkele geïnteresseerde agrariërs uit Moerenburg, een interessante excursie in de Ooijpolder. Het Groene Woud is ook een voorbeeldgebied voor financiering van het landschap.

DSC09017

Na een toelichting op de regeling en de resultaten door projectleider Tiny Wigman, vertrok de groep het veld in. Eerst voor een bezoek aan een agrariër die deelneemt aan de regeling voor beheer en onderhoud van landschapselementen en daarna voor een wandeling door het gebied. Duidelijk werd dat het gebied de Ooijpolder met dezelfde opdracht als Het Groene Woud voor een andere aanpak heeft gekozen.

DSC09019

 

Impressie van een wandeling langs de nieuwe landschapselementen .

Het voorbeeldproject Groen Blauwe diensten vordert gestaag en deze winter worden nog drie bedrijfslandschapsplannen aangelegd.

 

 

 

 

 

Jaarlijkse bijeenkomst voor de participanten van de eerste Nederlandse Landschapsveiling

Op 29 juni hebben we onder professionele begeleiding een prachtige wandeling gemaakt.

Dit keer niet in het ‘veilinggebied’ waar ieder zelf aan bijgedragen heeft. We zijn gaan kijken naar de resultaten van het project voorbeeldgebied waar voor het eerst in Nederland groenblauwe diensten in praktijk gebracht is. Boeren sluiten contracten af voor 30 jaar landschapsbeheer.

Voor elke grondeigenaar wordt een zogenaamd bedrijfslandschapsplan gemaakt waarin alle bestaande maar ook nieuwe landschapselementen zijn opgenomen die op zijn grond liggen. In totaal 5% van het bedrijfsoppervlak wordt landschap vaak voorzien van een recreatieve route.

Via Natura werkt vanaf  2010 samen met grondeigenaren zelf, gemeente Ubbergen, Vereniging Nederlands Cultuurlandschap en vele anderen  om het ene landschapsproject na het andere te realiseren. Boeren sluiten contracten af om de landschapselementen maar liefst 30 jaar te beheren. Uniek in Nederland!

P1010659

De afzonderlijke plannen rijgen zich aaneen tot een waar netwerk van landschapselementen. Zo ontstaat een nieuw stuk natuur dat de stuwwal verbindt met de natuurontwikkelingsgebieden langs de Waal.

De flora en fauna ontwikkelen zich al heel goed. De komende jaren neemt de rijkdom van de biodiversiteit alleen maar toe. De ecologische verbinding tussen het brongebied bij Ubbergen en de Groenlanden wordt een waar El Dorado. Wandelaars kunnen dit van nabij beleven door de uitbreiding van het wandelnetwerk op boerenland.

Via Natura is het uitvoeringsloket en via de site kunt u al veel informatie vinden.

Zie verder www.vianatura.nl en www.landschapvaniedereen.nl

De Ooijpolder is voor steeds meer mensen een belangrijk recreatiegebied. Niet alleen voor inwoners van Ubbergen, maar juist ook voor veel Nijmegenaren, die de Ooijpolder bijna als hun achtertuin beschouwen. En ook van buiten de regio komen hier veel mensen naartoe. Vooral fietsen en wandelen zijn populair.

Meer wandelmogelijkheden

De laatste jaren zijn de wandelmogelijkheden vergroot in de uiterwaarden en aangrenzende natuurterreinen: Stadswaard, Oude Waal, Groenlanden, Bisonbaai en de route langs Het Meertje. Ook het in 2006 in gebruik genomen Persingense veer draagt daartoe bij. 

Gemeente Nijmegen heeft financieel bijgedragen aan het deel van de route in de Ooijpolder inclusief 10 jaar beheer.

persingen_website.jpg