P4180010

In het uitvoeringsprogramma van het Landschapsontwikkelingsplan van 2015-2025 (LOP) is veel aandacht voor communicatie en educatie. Dat is niet zomaar.

In het landschap is de voorgaande jaren veel veranderd en dat willen we laten zien. En we zijn nu één grote gemeente en daarom is het extra leuk om de voor jou nieuwe gebieden te verkennen.

Zowel de provincie als ook de gemeente zelf bieden financiële ondersteuning voor een aantal projecten uit het LOP. We starten met ondersteuning van de basisscholen bij natuureducatie.

BASISSCHOLEN

Het streven is, dat kinderen van de basisschool verschillende keren in hun schoolloopbaan erop uit trekken. natuur en landschap leren kennen. Via Natura heeft alle scholen geïnformeerd over de mogelijkheden en aangeboden hen op maat te ondersteunen.

Elke school heeft zijn eigen onderwijsvisie, eigen aanpak en ook de ligging is verschillend. Met alle factoren houden we rekening. Het streven is, dat binnen drie jaar elke school het ervaren en leren kennen van natuur en het omringende landschap inpast in het programma.

MAATWERK

De eerste scholen hebben al enthousiast gereageerd en zijn heel blij met de ondersteuning. De school De Biezenkamp in Beek wil een doorgaande leerlijn ontwikkelen waarbij de natuur in de omgeving centraal staat. Andere scholen werken met een cyclus van projecten waarbij de natuur op verschillende momenten in het jaar naar voren komt.

Kinderen uitdagen om zelf op onderzoek uit te gaan en te ontdekken wat de natuur is en wat het je te bieden heeft staat voorop. De jonge kinderen dichtbij school; de grotere kinderen kunnen de wijde omgeving in.

 

     IMG 1508      IMG 1510

OPROEP

Naast de directe ondersteuning van de teams komt er ook een pool van mensen en organisaties, die de scholen kunnen benaderen om mee te helpen. Al ben je maar 1 of 2x per jaar beschikbaar, elke steun is gewenst.

Bijvoorbeeld op excursie gaan, vertellen over landschapsbeheer of buiten meehelpen, laten zien hoe boeren op het bedrijf met de natuur samenwerken, welke streekproducten verbouwd worden en wat je ervan kan maken en of verhalen vertellen over de geschiedenis of met passie streekverhalen voordragen.

Meld je bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. en geef aan wat je specialiteit is, welk gebied, welk product en/of welke passie je wilt delen met kinderen uit onze gemeente.