In WieKent Nederland gaan twee duo’s van twee bekende Nederlanders het land in om de regio te ontdekken. Daarbij strijden zij om de titel ‘Wie kent Nederland het beste?’ Het programma begint met een uitgebreide introductie van een regio. Daarna reizen de BN-ers kriskras door de regio en doen ze verschillende locaties aan.

In de uitzending van 10 oktober is er aandacht voor Nationaal Landschap de Gelderse Poort. Kenmerkend zijn de uiterwaarden, enkele oude rivierlopen, de oeverwallen met daarop de oudste bewoningskernen, en wielen die herinneren aan dijkdoorbraken. De Ooijpolder met zijn komgronden wordt in het zuiden scherp begrensd door de stuwwal waarop Nijmegen en Ubbergen liggen. Ook het heuvelland van Groesbeek maakt deel uit van dit Nationale Landschap.

Fédor Scholten van stalhouderij Kasteelsche Hof in Ooij vertelt over zijn bedrijf, dat een voorbeeldproject is van landschapsfonds Via Natura. Maud en Dennis maken een rit met een marathonwagen van de Kasteelsche Hof en praten over de boerenwandelpaden en ruiterpaden.

Bert Kuizenga en Manon Thomas komen in actie bij het trekpontje. Zaterdagavond 10 oktober, 18.55 uur, RTL4, WieKent Nederland